Arne trak stort publikum til sønsagscafe

 

Søndagscafe med Arne Andersen.

Søndag d. 6-11 havde vi den 2. søndagscafe i denne sæson.

Vi havde besøg af Arne Andersen som kunne fortælle om sin farfars barndom på Lammefjorden.

Det var en gammel lydfil, sat spændende sammen med interview, film og billeder. Lydfilen blev afspillet i Tage Christensens hal i Fårevejle, ved Lammefjordens 100 års jubilæum i 1973.

Arnes farfar, Christian, blev interviewet som 90årig og han blev 97 år.

Christian startede som vogterdreng og kom ikke i skole før han var 8 år, det var vigtigere at han vogtede køerne. Køerne gik på hele Lammefjorden, der var ingen naboer, så de kunne gå over det hele. Det kunne godt være ensomt for en lille dreng at gå der alene. Der boede en fattig familie et stykke derfra og det hændte at en af drengene blev sendt ud med æbleskiver til Christian. Christian kunne så bestikke ham til at blive, imod at han fik lov til at spise æbleskiverne. Det var den måde Christian kunne få lidt selskab. Han kunne godt misunde den fattige familie, for de børn havde ingen pligter.

Christian voksede op på Fjordgården og var ud af en søskendeflok på 11.

Christians far var hård i sin opdragelse af børnene og ikke bange for at lange øretæver ud, men moderen var mere mild og måtte indimellem træde til og dæmpe gemytterne.

Pengene var små og der blev sparet de steder der kunne spares. De var bla. 4 der blev konfirmeret i det samme tøj. De havde også får og når de blev klippet. Blev ulden kørt til Holbæk, hvor det blev bearbejdet, så det blev tvist og uld, der så kunne laves trøjer af. Problemet var bare at når ulden var slidt, kradsede trøjerne voldsomt.

Starten med at dyrke på Lammefjorden var ikke nem, den bestod af skaller og sand. Man begyndte med at dyrke havre, som var det eneste der kunne gro.

Christian klarede bedriften på 125 tønder land som 16årig og overtog gården i 1915. Hans far var politisk interesseret og lavede ellers ikke så meget, men kunne godt se efter om der blev lavet noget, når der skulle høstes. De tjente 2 kr. i høsten og til sammenligning, kostede et rugbrød 50 ører.

Et år kom han til at kalke jorden for meget, så der gik et par år før der kunne dyrkes på den igen.

I gamle dage blev der stanget ål i kanalen og der var nok af dem.

Der var mange fuglereder i sivene på Lammefjorden og når vinden var i øst, drev rederne ind og de kunne gå og samle æggene ind. Det gav et tilskud til maden.

Der blev skåret siv i strandkanten om vinteren, når der var is på fjorden. Det var en kold fornøjelse, men der var en familie i nærheden, med en masse børn, hvor de kunne komme ind og få lidt varme. De havde altid plads til nogle flere, selvom pladsen var trang. Hvor der er hjerterum, er der husrum.

Christian formåede også at komme på Vallekilde højskole, som 19årig, som han selv betalte.

Det var meget spændende at opleve de gamle dage på Lammefjorden og Arne var en god fortæller.

Efter foredraget drak vi kaffe og fik Kirstens vinder kage: Sol over Odsherred. Kirsten og Myrna havde haft travlt med at bage om formiddagen. Vi sluttede af med lotteri, som gik vældig godt. Der var 41 deltagere,  og alle lodder blev solgt. Der var som sædvanlig en rigtig god stemning.

Gyda.

Der lyttes til det gamle lydbånd
Kirsten fortæller om sin vinderkage" Solnedgang over "Odsherred"

| Svar

Nyeste kommentarer

12.09 | 09:35

Den 10. oktober er en mandag. Skal der ikke stå søndagscafe søndag d. 9. oktober? mvh Karen Hvid

23.08 | 08:44

hej
Jeg kommer fra WWF Danmark og faldt over jeres beskrivelse af Starreklint stenværk. Jeg synes det lød meget interessant.
I må gerne kontakte mig 60159039

27.06 | 21:56

generalforamling

18.05 | 12:54

Turen til Ulkerupskoven og “ De fortabte sjæle” samt spisning af medbragte madpakker, hos Tut i hendes lille hus ved havnen i Nykøbing, var hyggelig.