Udflugten til Samsø d. 19. maj 2016

https://youtu.be/uRLqG0tLF-A

Klik på linket og se Jørgens flotte billeder fra turen.

 

 Udflugt til Samsø.

Torsdag d. 19 – 5 tog en busfuld morgenfriske Aktive Pensionister afsted fra Fårevejlecentret kl. 7.15.

Vi kørte mod Kalundborg hvor vi tog færgen til Ballen havn. På færgen var der dækket op med kaffe og rundstykker, lige hvad vi trængte til. Vejret var som sædvanlig godt, det havde Jytte sørget for igen.

På Samsø stod vores guide Erling, med en lærling Vibeke og ventede på os. Erling er født på Samsø, så han havde meget god viden at øse ud af og det gjorde han rigtig godt. Vibeke har boet på øen i 7 år og skal nu til at være guide.

Samsø har nu 3700 beboere og 4-500 flygtninge. Før i tiden blev der født ca. 25 børn om året og der døde ca. 25 ældre, så der var lidt balance, men nu kommer der kun ca.7-8 nye børn til og de unge mennesker rejser fra øen, når de skal læse videre, og de kommer ikke tilbage, så det ser skidt ud for Samsø.

Rigtig mange af husene på Samsø bliver i dag brugt til sommerhuse og 60% af sommerhusgæsterne kommer fra Sjælland

Samsø har vedvarende energi og har været selvforsynende siden 2002.

Vi hørte om Brattingsborg som ligger på syd øen. Brattingsborg ejer 1/3 af øen. Godset går tilbage til 1200 tallet og bliver i dag drevet som et moderne landbrug. Det har jorde på Nordby hede, Mårup skov og en del af de små øer omkring Samsø.

Da vores buschauffør, Irene, havde kørt os rundt på syd øen, guidet godt af Erling, og vi havde set mange af de smukke byer, kørte vi til Ballen havn, hvor vi fik frokost. Ballen er utrolig hyggelig og en del af os fik handlet lidt i den gamle charmerende købmandsbutik. Vi spiste på Dokken hvor der var en lækker buffet.

Derefter kørte vi mod Nordøen. Vi kom til Kanhave kanalen, som blev gravet i år 738, den var 11 m. bred, 500 m. lang og 1 ½ m. dyb. Den blev brugt i vikingetiden til at trække bådene igennem.

Derefter kørte vi til Langøre. Vi kom forbi Samsøs yngste og mindste kirke. Den er en annekskirke til Nordby kirke og blev indviet i 1925. De første 40 år blev kirken kun oplyst af stearinlys, men da den fik el indlagt, har man kun udskiftet væglampetterne og beholdt lysekronerne i loftet, så det giver en helt særlig stemning med de levende lys. Vi rundede Langøre havn som er en meget lille hyggelig sejlbådehavn.

Turen fortsatte til Ballebjerg. Irene var så flink at bakke bussen helt op til tårnet, da der var nogle der ikke var så godt gående. Ballebjerg er 64 m. højt og Samsøs højeste punkt. Der er en smuk udsigt til Tunø og Århusbugten.

Næste stop var i Nordby. Vi fik en rundvisning i den meget idylliske by med sit klokketårn fra 1857. Muren der byggede det, rejste til Belgien for at lade sig inspirere. Solen bliver ringet op og ned fra tårnet og der bliver ringet til de kirkelige handlinger. Det bliver brugt, da man ikke kan høre kirkeklokken fra Nordby kirke, da den ligger 2 km. væk. Vi nød turen rundt om gadekæret og de smukke huse med stråtage. Vi fik også lidt historie om byens 5 brønde. Nordby var delt op i 4 distrikter med hver sin brønd og så byggede man en 5. i midten af byen på Skræddertorvet. Man mener at brøndende er mere end 500 år gamle. De er bygget af kampesten og man gravede ned til vandspejlet der er 8 m. nede, derefter gravede man atter 2 m. ned. Den ene af brøndende har man ikke kunne finde.

Efter gåturen var vi nogle der trængte til en is og så var det afgang til Ballen igen, hvor færgen ventede. Der var igen dækket op til os med kaffe og kringle. Vejret var så fint at vi kunne gå på dækket og nyde sejlturen.

Vi var tilbage ved Fårevejle centret igen ved 18 tiden, godt trætte, men glade for en super dejlig og indholdsrig dag.

Gyda

| Svar

Nyeste kommentarer

12.09 | 09:35

Den 10. oktober er en mandag. Skal der ikke stå søndagscafe søndag d. 9. oktober? mvh Karen Hvid

23.08 | 08:44

hej
Jeg kommer fra WWF Danmark og faldt over jeres beskrivelse af Starreklint stenværk. Jeg synes det lød meget interessant.
I må gerne kontakte mig 60159039

27.06 | 21:56

generalforamling

18.05 | 12:54

Turen til Ulkerupskoven og “ De fortabte sjæle” samt spisning af medbragte madpakker, hos Tut i hendes lille hus ved havnen i Nykøbing, var hyggelig.