Spændende søndagscafe

Fuldt hus til en utroligt spændende fortælling, leveret af Steff Ejlertsen.

 Søndagscafe d. 3 - 2 - 2019.
med Steff Ejlertsen

Denne søndag havde vi besøg af Steff Ejlertsen, som har været forstander på Fårevejle Fri og Efterskole i 15 år. Han var rigtig glad for at være leder, for som han siger, kan man være mønsterbryder. Når han ansatte lærer, gik han meget op i at personerne havde noget at byde børnene på i fritiden. Han spurgte om hvilke værdier og viden har du? Det er et job i døgndrift, at have med børn at gøre på en efterskole.

Der var mødt rigtig mange op denne søndag, vi var ca. 43. Vi fik en meget livlig beretning om Steff og hans lillebror Hermans gode tid som børnehjemsbørn. Dette foredrag var dog mest om Hermans tid efter børnehjemmet.

Steff har skrevet flere bøger om hans gode tid på børnehjem. Han er glad for at kunne takke for de gode år, han kan se tilbage på.

De boede på et hjem der hedder Kildebjerget, der ligger ved Vejle fjord. Det ligger på en høj med en kilde i dalsænkningen, deraf navnet. Det blev bygget i århundredeskiftet af Grevinde Anna Scheel og Christian Scheel. Efter Christians død i 1894 måtte Anna flytte. I 1926 købte Søren Hagelund bygningen og indrettede et børnehjem til 20 drenge i alderen fra 4 til 14 år. I 1949 måtte Søren Hagelund forlade stedet grundet alder og sygdom.

Det blev købt af Kristelig Forening til Bistand for Børn og Unge og de ansatte Ella og Kaj Thøfner som forstanderpar. Dem boede Steff og Hermann hos, efter deres mor døde, i 10 år fra 1951 til 1961.

Steff kendte ikke sin far, han var tysker og sejlede med ubåd. Han forulykkede i ubåden og en kammerat skulle fortælle hans mor om ulykken. Han blev i 3 år og blev far til Herman.

Det var nogle fantastiske mennesker der var der for dem døgnet rundt. De var gode til at give omsorg og kram. De lærte dem at stole på sig selv og at de duede til noget. De var b.la. med til at passe køkkenhave og vaske op, det var vigtigt at de kunne klare sig efter børnehjemmet. En af sommerferierne var de med en lærer der hed Mørch på vandretur fra Viborg til grænsen. De gik ca. 20 km om dagen og de fik til opgave at skrive på skift om dagens oplevelser. I julen sørgede de for at drengene kom ud til familier der gerne ville have en ekstra dreng på besøg, så de fik en rigtig juleaften.

Steff har nogle oplevelser fra barndommen, der ikke er særlig rare at tænke på og nok kan give dårlig samvittighed. Han fik b.la. at vide som 5 årig at han skulle passe godt på sin mor og bror. Hvordan bærer man sig ad med det? Han er også temmelig skuffet over at man glemte at invitere ham til Hermans konfirmation.

Efter børnehjemmet havde de 2 brødre ikke megen kontakt. Herman var et noget rodløst og kreativt menneske. Han startede med at blive komi. Han blev maler og solgte billederne i Vejle, hvor han havde en butik. Han lavede puslespil til børn, han lavede nogle malerier og skar dem ud. Han begyndte desværre også at hente ting på Christiania og solgte dem videre. Det kostede 4 mdr. i fængsel. Herman var gift, men da han kom ud fra fængslet, havde konen fundet en ny mand og solgt butikken.

Herman tog til Spanien og var der i 4 år. Da han kom hjem, ejede han intet. Det piner Steff at Herman ikke kontaktede ham, så han kunne hjælpe. Men han ringede til Kildebjerget og de tog imod ham og han var der i 4 måneder. Man kunne altid få et pitch stop på Kildebjerget. Han hyggede og legede med børnene.

Herman blev vagabond, men havde et festligt liv. Klarede sig med b.la. at male en dør og fik et telt som betaling. Han var en glad vagabond der spredte glæde hvor han kom.

Efter Hermans død er det lykkedes Steff at få fat på nogle af broderens papirer, han kan kun få det halve udleveret, resten kan han få om 50 år, de var jo kun halvbrødre.

Herman havde skrevet adressebog. Det har så gjort at Steff har haft mulighed for at rejse rundt og besøge de steder Herman har været og talt med de mennesker der kendte Herman. Steff har taget ture med de vagabonder som kendte ham.

Da Herman døde tog Steff til Viborg og boede sammen med vagabonderne, i et hus, som en landmand havde stillet til rådighed, de må bruge den slags boliger i 3 dage, så skal de ud igen. Steff fulgtes så med 3 vagabonder til Århus, for at tale med en bedemand, de vagte noget opsyn i byen. Den ene der var med var Rødspættens kone, som var god til at forhandle, så de fik bisættelsen til halv pris. Præsten der stod for bisættelsen var gøglerpræsten Inge Lise Wagner.

Der var 4 af vagabonderne der stod for ro og orden. Det vil sige at der bliver sat nogle ølkasser i våbenhuset og så sørger de for at de tomme flasker og ølkapsler bliver fjernet efter bisættelsen. Steff havde dog lavet en fejl, han havde sat 3 kasser øl, men de var jo 4 til at rydde op. Hermans cykel og telt blev givet videre til Lyset, som havde det i 4 år.

Steff er også ved en tilfældighed kommet i kontakt med sin brors ene søn.

I forbindelse med den årlige byfest i uge 24, har lederne på Kildebjerget givet de tidligere børnehjemsbørn, en gruppe på 50 personer, lov til at afholde et weekendtræf.

Det var et meget interessant foredrag og Steff havde så meget at fortælle, at der ikke var meget tid til kaffen og croissanterne.

Vi sluttede af med lotteri og et lille glas.

Det var en rigtig vellykket eftermiddag.
Gyda.

Der var brug for alle kroge i vores dejlige lokale.
Og så var der som altid lotteri efter kaffen og foredraget.

| Svar

Nyeste kommentarer

12.09 | 09:35

Den 10. oktober er en mandag. Skal der ikke stå søndagscafe søndag d. 9. oktober? mvh Karen Hvid

23.08 | 08:44

hej
Jeg kommer fra WWF Danmark og faldt over jeres beskrivelse af Starreklint stenværk. Jeg synes det lød meget interessant.
I må gerne kontakte mig 60159039

27.06 | 21:56

generalforamling

18.05 | 12:54

Turen til Ulkerupskoven og “ De fortabte sjæle” samt spisning af medbragte madpakker, hos Tut i hendes lille hus ved havnen i Nykøbing, var hyggelig.